Kígyófejű írisz: különleges formájú és színű virágaival hívja fel magára a figyelmet

Kígyófejű írisz: különleges formájú és színű virágaival hívja fel magára a figyelmet

A kígyófejű írisz egy igen dekoratív, színpompás hagymás évelő, amely különleges megjelenésével díszíti a kertet. Az alábbiakban összefoglaljuk a gondozásával és igényeivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Ültetés

Az íriszhagymákat ősszel vagy kora tavasszal kell elültetni. Az ültetés előtt javasolt a talaj meglazítása és a tápanyagokkal való dúsítása.

Fényigény

A kígyófejű írisz kedveli a teljes napsütést, a napos fekvés az ideális számára. Félárnyékban is megél, de akkor kevesebb virágra számíthatunk.

kigyofeju irisz 02
peganum

Talaj

A kígyófejű írisznek homokos, laza, jó vízelvezetésű talajra van szüksége. A nehéz, nedves talajokat el kell kerülni, mert könnyen megsínyli a növény. Fontos, hogy a talaj pH-ja semleges vagy enyhén lúgos legyen.

kigyofeju irisz 03
peganum

Öntözés

A kígyófejű íriszt nem szükséges túlzottan öntözni, jól tűri a szárazságot. Azonban az ültetést követő első néhány hétben, amíg meg nem erősödik, fontos, hogy rendszeresen öntözzük.

kigyofeju irisz 04
Alastair Rae

Tápanyagellátás, trágyázás

A kígyófejű írisz nem igényel sok tápanyagot, de az ültetés előtt javasolt a talaj tápanyagtartalmának növelése, különösen tápanyaghiányos talaj esetén.

Virágzás

A kígyófejű írisz a tavaszi hónapokban, általában április és május között virágzik. A sárga virágok különlegességét az adja, hogy jellegzetes sötétlila vagy sötétbarna tónusú foltokkal díszítettek. A virágok nagysága általában 5-8 cm között van.

kigyofeju irisz 05
Miltos Gikas

Teleltetés

A növény jól bírja a hideget és a fagyokat, de ha nagy hideg várható, akkor ajánlott a földet a növény körül mulccsal letakarni, hogy megvédjük a talajt a fagyoktól. A kígyófejű írisz felszedett hagymáit száraz, hűvös helyen tároljuk az ültetésig.

Szaporítás

A kígyófejű íriszt magról és hagymával is lehet szaporítani. A magokat a virágzáskor érdemes begyűjteni, és száraz, hűvös helyen tárolni a következő ültetésig. A hagymákat ősszel vagy tavasszal lehet elültetni.

Bevezető kép: peganum

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR