Kirepednek a bogyók a paradicsombokron! Mi lehet az oka?

Kirepednek a bogyók a paradicsombokron! Mi lehet az oka?

Az érő félben lévő paradicsombogyók kirepedése az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kertészek találkoznak.

Miről ismerjük fel?

A már szinte teljesen beérett paradicsombogyókon – általában koncentrikus körökben – repedések jelennek meg. Időnként előfordul, hogy a lehetőséget kihasználva különböző rovarok telepednek meg a repedések mentén és kezdenek mohó paradicsomlakomába. Esetenként a kertet felkereső madarak is csipegetnek a felrepedt termésből.

paradicsombogyok kirepednek 01

Mi okozza a bogyók kirepedését?

Rendszerint a forró, mondhatni kánikulai, majd az azt követő csapadékos időjárás következménye a paradicsom termésének a kirepedése. Egy-egy tartósan aszályos időszakban a paradicsomtövek szinte szomjúhoznak a vízre. Az ezt követő első, nagyobb mennyiségű csapadék hatására a növény olyan gyors ütemben kezdi felvenni a vizet, hogy a paradicsombogyók szinte pukkadásig felduzzadnak, majd végül menthetetlenül fel is reped a héjuk.

paradicsombogyok kirepednek 03

Mi a teendő?

Bár azt nem tudjuk befolyásolni, hogy mikor mennyi eső hulljon a kertünkre, azt nagyon is megtehetjük, hogy a vegetációs időszak alatt, azaz a paradicsom fejlődése, növekedése idején rendszeresen öntözzük a növényt úgy, hogy mindig nagyjából azonos mennyiségű vízhez jusson. Ezzel megelőzhetjük, hogy egy hirtelen jött kiadós felhőszakadást követően a kelleténél több vizet akarjon egyszerre felvenni, ami elkerülhetetlenül a termés kirepedését okozná.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR