Márciusban életre kel a balkon és az erkély: mutatjuk a 8 legfontosabb tennivalót!

Márciusban életre kel a balkon és az erkély: mutatjuk a 8 legfontosabb tennivalót!

Élettér a szabadban.

Márciusban már nagyon érezzük a tavasz közeledtét, akkor is munkálkodni kezdünk a kertben, ha még hideg van. A balkont, teraszt is újra birtokba vesszük, rendet teszünk, virágokat ültetünk, helyet készítünk a kávézásokhoz.

Nézzük a legfontosabb márciusi feladatokat:

1. Hozzuk elő a kerti bútorokat

A napsütötte órákban már kiülhetünk, ezért itt az ideje a kerti bútorokat felhozni és alaposan letisztítani. Ha a bútor fából készült, akkor ilyenkor érdemes lekezelni, hogy hosszabb életű legyen.

balkon marciusban eletre kel 03

2. Ültessük át a cserepes fűszernövényeket

Erre akkor kerüljön sor, ha a gyökerek már benőtték a rendelkezésükre álló helyet. Még kihajtás előtt kerüljön 1-2 cm-rel nagyobb cserépbe a rozmaring, levendula, zsálya. A legjobb, ha tápanyagban szegény, jó vízelvezető képességű földet használunk, amely egyenlő arányban tartalmaz palántanevelő földet, homokot és komposztot.

balkon marciusban eletre kel 02

3. Vágjuk vissza az áttelelt muskátlikat

Vágjuk vissza a muskátlikat, amelyek hűvös, világos helyen vészelték át a telet. Így maradnak szép tömörek. Eközben távolítsuk el az elhalt, száraz hajtásokat, leveleket, ezután ültessük át őket egy nagyobb, friss földdel teli cserépbe. A szabadba azonban csak akkor vigyük ki tartósan őket, ha már nincs fagyveszély.

4. Egyes növényeket már kivihetünk

Március végén a leandert, olívabogyót már kihozhatjuk, de a hideg éjszakákon még érdemes takarni őket. Más növényeket (pl. az angyaltrombitát vagy a citrusféléket) pedig már edzhetünk a kihozatalra: pár órára a napos, fagymentes napokon kikerülhetnek a szabadba árnyékos, szélvédett helyre, így apránként szoknak hozzá a külső körülményekhez.

balkon marciusban eletre kel 04

5. Jöhet a tavaszi nagytakarítás

Az aljzatot, kövezetet érdemes magasnyomású mosóval megtisztítani a rárakódott kosztól, miután seprűvel eltávolítottuk róla a leveleket, gallyakat, mohát.

6. Metsszük meg azokat a dézsásokat, amelyeket szükséges

Ahhoz, hogy szépen formában maradjanak a bokros növények, vagy netán a kis gyümölcsfák teremjenek, fontos a rendszeres metszés! Tél végén az elhalt, beteg ágakat is eltávolíthatjuk.

7. Ültessük be a balkonládát

Jöhetnek a színek és illatok! Akár tavaszi hagymásokkal beültethetjük őket, akár az ezerféle színben pompázó árvácskákkal, de próbálkozhatunk mutatós levéldísznövényekkel, különféle egynyáriakkal is.

balkon marciusban eletre kel 05

8. Szedjük be a madáretetőt, de hagyjuk kinn a madáritatót

A madarakat a fészkelési-költési időszakban már nem szabad etetni, itatni viszont egész évben szükséges.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR