Miért zöld a piros paradicsom belseje?

Miért zöld a piros paradicsom belseje?

Amikor az érettnek hitt piros paradicsomot felvágva csalódás ér bennünket.

Minden kertész, aki valaha is termesztett paradicsomot a kertjében, tudja, hogy esetenként különböző gondok adódhatnak a növénnyel, illetve magával a terméssel. Vannak problémák, amelyekkel eredményesen fel tudjuk venni a harcot, és vannak, amelyek ellen – úgy tűnik – nincs orvosság. Az egyik furcsaság, amikor azt tapasztaljuk, hogy a piros héjú paradicsom belseje részben zöld. Vajon mi lehet ennek az oka? Rossz-e az a paradicsom, amelyik belül zöld színű? Az alábbiakban mindenre fény derül!

paradicsom belul zold 01

Mitől zöld a piros paradicsom belseje?

1. Ha éretlen

A legtöbb paradicsom belülről kifelé érik. A magok zöldek, mivel a növényeknél a zöld színért felelő klorofilt tartalmaznak. A klorofill lehetővé teszi a növényeknek, hogy a fotoszintézisnek nevezett biológiai folyamat során a napfényből energiát nyerjenek. Ahogy a mag érik, a külső rétege megkeményedik, hogy megvédje a belül található "embriót". A magok éretten bézs vagy törtfehér színűvé is válhatnak. A zöld belsőt alkothatják tehát a zöld magok is, azaz a paradicsom ilyenkor még nem érett. Ez a legegyszerűbb magyarázat arra, ha a paradicsom kívül piros, de belül zöld: a belseje még éretlen.

2. Ha stressz éri

Egy további lehetséges ok arra, ha egy piros héjú paradicsom belül zöld, a stresszhatás, amelyet számos ok külön-külön vagy együttesen is kiválthat. Egy hosszabb ideig tartó aszályos időszak, különösen ha azt heves zivatarok vagy tartósan fennálló extrém hőség követi, nagymértékben befolyásolhatja a paradicsom fejlődését és az érési folyamatot. Ezekben az esetekben a növény a számára szükséges tápanyagokat nem képes megfelelően felvenni, szállítani, továbbítani. A végeredmény kemény, zöldes-fehéres közepű bogyótermés, sápadt, fakó színű válaszfalakkal és zöld magvakkal.

Jóllehet az időjárás szeszélyeit befolyásolni nem tudjuk, néhány dolgot igenis tudunk tenni annak érdekében, hogy a hatásait mérsékeljük. A csapadékmentes időszakokra tekintettel terítsünk le jó vastagon talajtakaró mulcsot a paradicsom töve köré; ennek szerepe a nedvesség megtartása. Készüljünk fel a másik végletre, a szélsőségesen csapadékos időjárásra is: ebből a szempontból a legjobb, ha a paradicsomot eleve jó vízelvezető képességű talajba ültetjük. Az időzítővel ellátott csepegtetős öntözőrendszer minden időben gondoskodik az egyenletes öntözésről.

paradicsom belul zold 03

A piros héjú, de zöld belsejű paradicsom egyéb lehetséges okai

A lomb elvesztése, a túl kevés vagy éppenséggel túl sok műtrágya, valamint a rovarkártevők is okozhatnak zöld belű paradicsomot. A kálium hiánya szintén okozhat ilyen jellegű rendellenességet a paradicsombogyóknál. Ilyenkor rendszerint az figyelhető meg, hogy a bogyó mind a külső felületén, mind belül nagyobb területeken zöld marad.

Előfordulhat továbbá, hogy liszteskék szállják meg a paradicsomot és olyan toxint juttatnak a termésbe, amely akadályozza zavartalan beérést; bár ennek tünete rendszerint a sárga vagy fehér héj, illetve a fentiekben már említett, foltokban fehéres terület a termésen belül.

Végül, de nem utolsósorban, elképzelhető az is, hogy nem a nekünk való fajtát választottuk. Esetenként csalódást okozhatnak ugyanis a régi, jól ismert paradicsomfajták, amelyeknél gyakoribb ez a hiba, míg az újabb hibridek esetében ezt a problémát már sikerült kiküszöbölni.

A legjobb tehát, amit tehetünk, hogy előre tervezünk: a következő szezonban már a kezdetektől védjük a paradicsom tövét. A liszteskék ellen sárga ragadós lapokkal védekezzünk, és rendszeresen gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról. Továbbá ha egy módunk van rá, alkalmazzunk csepegtető öntözést, de mindenekelőtt a paradicsom ágyásában legyen a talaj jó vízáteresztő képességű. Mindezeken túl reménykedjünk a lehető legjobb időjárásban.

A kérdésre pedig, hogy vajon rossz-e a paradicsom attól, ha belül zöld, a válasz az, hogy minden bizonnyal nem az. Elképzelhető, hogy a zöld terület nem valami ízletes, mivel ezen a részen a paradicsom éretlen. A legvalószínűbb, hogy fanyar, kesernyés ízt fogunk érezni, ha megkóstoljuk. Az ilyen paradicsomot próbáljuk meg például a konyhapultra kitéve pár napig érlelni. Egyébként pedig zöld paradicsomként feldolgozhatjuk, például sült paradicsomot készíthetünk belőle, de akár meg is aszalhatjuk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR