Mondjunk nemet az alakzatokba rakott, mindent tönkretevő díszkavicsokra

Mondjunk nemet az alakzatokba rakott, mindent tönkretevő díszkavicsokra

Óvjuk a talajéletet!

Ökológiai szempontból a kavicsos előkert semmiféle értéket nem képvisel: nem ad otthon növényeknek (legfeljebb gazoknak, amiket igyekszünk gyorsan kihúzni), sem állatok tömegének. A kavicsok alá terített fólia, gyapjú teljesen megöli a talajéletet. A víz és az oxigén nem tud bejutni, a hiány miatt tönkrement talaj helyreállítása később évekig tarthat. A csapadékvíz körforgása akadályba ütközik, mivel a fólia vagy a gyapjú egyfajta gátat képez.

diszkavicsokra mondjunk nemet 02

Ezenfelül rendkívül káros, hogy a kövek hamar felmelegednek nyáron (ráadásul a legtöbben fehér kavicsokat használnak), ami miatt nem érvényesül a talaj hűsítő hatása a kertben – ez pedig szintén nem előnyös az élőlényeknek.

diszkavicsokra mondjunk nemet 03

Sokan azért borítják be kaviccsal ezeket a területeket, mert ez nem igényel különösebb szaktudást, ugyanakkor a rendezettség érzését kelti. Valljuk be: a legtöbb embernek nincs ideje naponta, hetente órákat tölteni a kertben és így a kényelmesebb megoldásokat választja. Pedig a mindent ellepő kavicsok helyett érdemesebb talajtakarókat választani! Ezek kevés törődéssel is beérik, zöldek, elnyomják a gazokat, segítik a talajéletet, nedvesen és hűvösen tartják a területet és mindenféle körülmények közé tudunk megfelelő növényfajt választani. Nem beszélve arról, hogy a zöld növények, virágok sokkal szebbek, mint a nagy gonddal elterített kavicsok.

diszkavicsokra mondjunk nemet 04

Természetesen akadnak olyan területek a kertben vagy a ház előtt, ahol előnyösebb lehet a kaviccsal, kővel történő burkolás. Ilyenek például az utak, ösvények, ahol a biztonság az elsődleges szempont, bármennyire is szép egy másfajta burkolat, ha veszélyes, csúszós. A kavicsutakat azonban nem könnyű karbantartani, sok munkát igényelnek, mert a gazok ugyanúgy kinőhetnek a kövek között és nem könnyű eltávolítani róluk a lehullott faleveleket, más szennyeződéseket sem. Megtelepedhet rajtuk alga, moha, ami nem mindig mutat jól, gyakran inkább ápolatlan hatást kelt.

diszkavicsokra mondjunk nemet 05

Az autóbeálló rész is kaphat kavicsburkolatot: fontos, hogy sáros, esős időben is stabil legyen a felület a kerekek alatt. A kavicsos részek hőtartóként szolgálhatnak a meleg és szárazságkedvelő növények számára, amelyek mélyen gyökereznek. Ilyenkor is kizárólag fólia vagy gyapjú nélkül terítsük a kavicsot! Ugyancsak fólia nélkül, mulcsként kerülhet az évelő ágyásokba is. A gyógynövénykertecskékben, spirálokban a kövek hőt tárolnak a melegkedvelő fajok, pl. a rozmaring, zsálya számára. A beültetés nélküli, finom talajú kavicsos területek szaporodási és élőhelyet biztosíthatnak a talajon fészkelő méheknek. A száraz kőfalakat, kavicsos területeket kedvelik a gyíkok.

diszkavicsokra mondjunk nemet 06

A szárazságot jól tűrő, melegkedvelő növények, amelyek a kavicsok közé kerülhetnek:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR