Napos vagy félárnyékos helyre ültessük a rovarriasztó gilisztaűző varádicsot

Napos vagy félárnyékos helyre ültessük a rovarriasztó gilisztaűző varádicsot

 Sárga virágfejek.

A gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare)  a mérsékelt égövben, így Európában, Ázsiában is elterjedt növény. Az őszirózsafélék közé tartozó évelő akár a 130 cm-es magasságot is elérheti. Júliustól szeptemberig hozza élénk sárga, csészealakú virágait, amelyek sátorszerű virágzatba rendeződnek. A virágfejek nagyok, dúsak. A fészkekben csak csöves virágok vannak, sugárvirágok nélkül. A csöves virágok rövidek, ezért a nektár miatt számos rovarfaj látogatja őket.

gilisztauzo varadicsot napos felarnyekos 02

A növény gyökerei mélyre hatolnak, ezekkel gyorsan terjed, ezért ajánlatos kontroll alatt tartani, vagy eleve dézsába, cserépbe ültetni. Levelei kétszeresen szárnyasan szeldeltek és intenzív fűszeres, kámforillatot árasztanak. A népnyelv a levelek alakja miatt mezei mimózának is nevezi.

gilisztauzo varadicsot napos felarnyekos 04

A gilisztaűző varádicsot napos vagy félárnyékos területre ültessük. Az alacsonyabb változatok sziklakertbe is kerülhetnek. Friss, mérsékelten nedves, tápanyagban és humuszban gazdag talajt igényel. A legjobban nitrogénben gazdag talajban növekszik. A virágzatot a magérlelés előtt távolítsuk el, ha nem akarjuk, hogy elvesse magát. Tőosztással szaporítható.

A biológiai védekezésben fontos szerepet játszik. A gilisztaűző varádicsból készült főzet a szívogató rovarok, például levéltetvek, üvegházi molytetvek, de egyes hernyók ellen is eredményesen használható. Az erős illatú levelek és virágok miatt rovarriasztóként is ültetik. Észak-Amerikában például krumpli közé teszik, hogy a burgonyabogár fertőzését csökkentsék. A biokertészek hangyák, molyok elűzésére is bevetik.

gilisztauzo varadicsot napos felarnyekos 03

Korábban gyógynövényként alkalmazták például féregűzésre, vagy borogatásként visszerek, reuma kezelésére. Ma már házilagos alkalmazása nem ajánlott, fogyasztása tilos, szerepel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tiltólistáján is. Különösen mérgező a gilisztaűző varádics olaj, belsőleg használva erős allergiás reakciót, mérgezést okozhat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR