Nebáncsvirág a kertben, avagy így viseljük gondját az egyéves pistikének!

Nebáncsvirág a kertben, avagy így viseljük gondját az egyéves pistikének!

Üde virágaival feldobja a kert árnyékba burkolózott részeit.

A nebáncsvirág, más néven pistike (Impatiens)  vidám, élénk színű virágaival díszítő egynyári dísznövény. Sikeresen felderíti a kert komor, sötét, árnyékos szegleteit. Elmondhatjuk, hogy a gondozása meglehetősen egyszerű, mindazonáltal nem árt tisztában lennünk vele kapcsolatban pár alapvető dologgal. Lássuk, hogyan ajánlott gondját viselni ennek a hálás és igen népszerű növénynek!

A nebáncsvirág ültetése

A nebáncsvirágot leggyakrabban előnevelt, gyökeres palántaként növényárudákból szerezzük be. Emellett magról és dugványról is könnyen szaporíthatjuk. Ügyeljünk arra, hogy miután a fiatal cserepes növényeket megvásároltuk és hazahoztuk, a földjük mindaddig maradjon nyirkos, amíg sor nem kerül a kiültetésükre. Ez azért fontos, mivel a növény meglehetősen érzékeny a vízhiányra, és gyorsan hervadásnak indul, ha nem jut elegendő vízhez.

A nebáncsvirágot ültethetjük vegyes virágágyásba, illetve szegélynövénynek is. Edényes növényként, virágládákba ültetve szintén minden gond nélkül megél és pompásan mutat. Igényli a nyirkos, de jól vízáteresztő képességű talajt, továbbá előnyben részesíti a félárnyékos, árnyékos fekvést. A teljes napsütést nehezebben tolerálja, de ha mégis napos helyre szeretnénk ültetni, akkor célszerű fokozatosan hozzászoktatnunk a növényt az erősebb fényhez. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy a cserepes növényeket körülbelül egy hét leforgása alatt fokozatosan egyre több napfénynek tesszük ki.

nebancsvirag pistike 03

Miután tavasszal elmúlt a fagyveszély és eléggé felmelegedett az idő, a nebáncsvirágokat kiültethetjük a kertbe. A növények műanyag cserepét két oldalt óvatosan nyomjuk össze, hogy fellazítsuk benne a talajt és ki tudjuk fordítani a cserépből a növényt a földdel együtt a tenyerünkbe. Ha a növény gyökere nagyra nőtt, elérte a cserép alját, netalán már azon is túlnőtt, előfordulhat, hogy bonyolultabb lesz kivarázsolnunk a növényt a cserépből. A dolgunkat megkönnyítendő, ez esetben a cserép alján kikandikáló gyökérdarabokat nyugodtan levághatjuk.

A növénynek legalább akkora ültetőgödröt ássunk, mint amekkora a cserép volt, amelyben hazahoztuk. Ültetéskor figyeljünk arra, hogy a növény ugyanolyan mélyen kerüljön a talajba, mint amilyen mélyen a cserépben volt. Körben a nebáncsvirág körül óvatosan töltsük fel földdel az ültetőgödröt, majd öntözzük be alaposan a növényt.

A nebáncsvirágokat meglehetősen közel is ültethetjük egymáshoz. A kis ültetőtávolságnak köszönhetően a fejlődő növények között hamarosan eltűnik az üres tér és végül mutatós, egybefüggő sort vagy csoportot fognak alkotni.

nebancsvirag pistike 04

A nebáncsvirág igényei, gondozása

Figyeljünk arra, hogy a kertbe kiültetett nebáncsvirág hetente legalább 50 mm vizet igényel. Ha a hőmérséklet 29-30 °C fölé emelkedik, még ennél is többet, ennek legalább a dupláját biztosítsuk a számára. Ha a lakóhelyünk környékén történetesen kevés a csapadék, a hiányzó vizet pótoljuk rendszeres öntözés formájában. A konténeres növényként tartott nebáncsvirágot naponta egyszer szükséges öntözni, ha pedig a hőmérséklet meghaladja a 29-30 °C-ot, naponta kétszer.

A nebáncsvirág akkor fejlődik a legszebben, ha rendszeresen trágyázzuk. Ezt megoldhatjuk például vízben oldható műtrágyával. Tavasszal, a szezon elején lassú kibocsátású műtrágyát is alkalmazhatunk. Ezt megismételhetjük még egy alkalommal, a nyár derekán.

A nebáncsvirág elnyílt virágait nem szükséges lecsipkednünk. Az elnyílt, elhervadt virágokat a növény magától ledobja és szakadatlanul folytatja a virágzást a teljes idény alatt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR