Ördögszemek sárgás és lilás színekben

Ördögszemek sárgás és lilás színekben


Az ijesztő név mögé rejtőző békés, mezei növényekből rengeteg díszes kerti virágot nemesítettek.

Az ördögszemek (Scabiosa) tudományos nemzetségneve a rühösség, a rühatka ellen feltételezett védelemre utal. A hatásossága sajnos bizonytalan. A magyar ördögszem névről csak találgatok, a még csak bimbós, de a széleken már sugárzóan kiterülő virágok valóban szemre emlékeztetnek, de egyáltalán nem ijesztőek. A másik lehetőség a csészeleveleknek a termésből kiálló sertéi, amelyek egy szigorú szemre talán hasonlítanak. Az ördögszemek a mácsonyafélék családjába tartoznak, azon belül az 5 cimpájú párta a legbiztosabb növényhatározási bélyegük, a számos, első rápillantásra hasonló virág között. A hazánkban két leggyakoribb faj a vajszínű (Scabiosa ochroleuca) és a szürkés (Scabiosa canescens) ördögszem.

Vajszínű ördögszem

A vajszínű ördögszem vékony szárával, akár többszörösen elágazó, finoman molyhos növény. Levelei kétfélék; a tő- és az alsó levelek lándzsa alakúak, fogasak. A fölső szárlevelek kétszeresen szárnyaltak, mélyen szeldeltek. Apró, halvány sárgásfehér virágai a szárak végén lapos virágzatokat alkotnak. Száraz gyepekben és gyomtársulásokban Magyarország egész területén gyakori, tavasztól a tél elejéig, néhol tömegesen virágzik.

ordogszemek sargas lilas 02
Vajszínű ördögszem öttagú virágai

ordogszemek sargas lilas 03
Vajszínű ördögszem lándzsás szeldelt alsó levelei

ordogszemek sargas lilas 04
Vajszínű ördögszem szárnyasan szeldelt szárlevele

ordogszemek sargas lilas 05
Vajszínű ördögszem zöld fűbagoly lepkével

ordogszemek sargas lilas 06
Vajszínű ördögszem termései rókaszínű sertékkel

Szürkés ördögszem

A szürkés ördögszem egyáltalán nem szürke, hanem liláskék, illatos virágzatú, sztyeprétek, sziklagyepek nyáron virágozni kezdő, a vajszínű rokonnál ritkábban megpillantható növénye. Szintén kétféle levele van, a tőlevelei tagolatlanul hosszúkásak, épszélűek, a szárlevelei szárnyasan szeldeltek. Jellemzői még a terjeszkedő gyöktörzsén megjelenő sarjnövények, eleinte virágszárat nem hajtó tőlevélrózsákkal.

ordogszemek sargas lilas 07
Szürkés ördögszem virágzatai

ordogszemek sargas lilas 08
Szürkés ördögszem tőlevelei

ordogszemek sargas lilas 09
Szürkés ördögszem szárlevelei

ordogszemek sargas lilas 10
Szürkés ördögszem még nem virágzó sarja

Az ördögszemeknek még két ritkább honos faja él nálunk, valamint más fajokból és hibridjeikből is számos kertészeti változatot nemesítettek, nagyobb, színesebb és illatosabb virágzatokkal. A többségük sziklakertek kedvelt növénye.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR