Szezon előtti körkép: melyik az a zöldség, amit többé nem ültetsz a kertbe?

Szezon előtti körkép: melyik az a zöldség, amit többé nem ültetsz a kertbe?

Számtalan oka lehet annak, hogy valaki legszívesebben kitiltana egy adott zöldséget a kertjéből. Olvasóinkat kérdeztük meg arról, hogy melyik az a növény, amelyet a kudarccal végződő próbálkozások miatt nem terveznek soha többet ültetni.

Problémás káposztafélék

A hobbikertészeket talán nem lepi meg, hogy a legtöbben a káposztafélékre szavaztak. Az elmúlt években sokan küzdöttek a mindent ellepő földibolhákkal, amelyek tarrá rágták a karalábét vagy a kelt, és még számtalan más növényt is a környéken, például a sarkantyúkát. A karfiol vagy a brokkoli sok törődést igényel ahhoz, hogy méretes fejeket hozzon, a karalábé pedig könnyen fásodik a száraz időszakban.

zoldseg tobbe nem ultetsz 02

Kiirthatatlan növények

Vannak olyan növények, amelyek kiirthatatlanná válnak, ezért a kertész inkább nem kér már belőlük. Ilyen például a kontroll nélkül szaporodó csicsóka, az önmagát újravető spenót vagy az itt-ott felbukkanó kapor.

zoldseg tobbe nem ultetsz 03

Kedvezőtlen talajadottságok

Vannak kertek, amelyek nem alkalmasak egyik vagy másik növény termesztésére, például a talajadottságok miatt, így van, akinél kiszorul a sárgarépa, mert valahogy mindig satnya és csúnyácska lesz.

zoldseg tobbe nem ultetsz 04

Kártevő-csalogató zöldségek

Többen arról panaszkodtak, hogy egyes zöldségek annyi kártevőt hívnak a kertbe, hogy már képtelenek úrrá lenni a helyzeten. Ezért sokan a még oly népszerű koktél- vagy lugasparadicsomtól is megválnak, mert mágnesként vonzzák a poloskákat. A spenót, mángold a levéltetűt, a krumpli pedig a krumplibogarat csalogatja a veteményesbe A korai zöldségek, például a retek vagy a salátafélék a csigainváziót indítják el, de van olyan Olvasó, akinél az őzek dézsmálják a salátát. A kukorica kitűnő csali, amennyiben szeretnénk vaddisznókat vendégül látni.

zoldseg tobbe nem ultetsz 05

Nem szereti a család

A borsó eközben egyszerűen csak a locsolás ellenére kókadozik, kiszárad és kudarcot jelenthet. Sok helyen akadnak kísérletezők, akik belevágnak egy-egy zöldség termesztésébe, de rájönnek, hogy nem szereti azokat a család. Az okra, az édeskömény vagy a koriander kétségkívül megosztja az embereket.

zoldseg tobbe nem ultetsz 06

Túl bő a termés: sose fogy el!

És persze olyan is van, hogy egyszerűen túl sok lesz valamiből. Kiderül, hogy nem tudunk ennyi tormát, fokhagymát megenni. A helyükre valami mást ültetünk, hiszen a kertészkedés olyan tevékenység, amit nem szeretnénk abbahagyni!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR