Szükséges-e etetni a kertünk madarait?

Szükséges-e etetni a kertünk madarait?

Fontos, hogy mikor, mennyit adunk.

A madarak etetése körül időről időre fellángolnak a viták, különböző vélemények csapnak össze. A természetvédők egy csoportja elszántan állítja, hogy nem kell a madaraknak kiegészítő táplálék, mivel a mérsékelt égövben nem jelent gondot nekik élelmet találni, még télen sem. Csak a hó vagy kemény fagy, dér jelenthet néha akadályt, ilyenkor kell számukra madáreleséget kihelyezni. Mások viszont úgy vélik, hogy ősztől tavaszig tele kell, hogy legyen a kerti madáretető.

kertunk madarai etetes 03

A szakértők szerint a kiegészítő táplálás nem szükséges addig, amíg a hőmérő higanyszála nem megy -5 °C alá, és nem borítja hótakaró a tájat. Ebben az esetben se csak dióféléket és magvakat kínáljunk, mert ugyan az olyan magevők, mint a pinty vagy a cinegefélék örülnek nekik, de a rigófélék, a feketerigó vagy a vörösbegy nem tudnak velük mit kezdeni. Utóbbiak számra tegyünk zabkorpát, szárított bogyókat, almát is az etetőbe.

kertunk madarai etetes 02

Semmi esetre se adjunk a kis szárnyasoknak kenyérmorzsát, konyhai maradékot, hulladékot! Ezek nem csak megbetegíthetik őket, de odavonzzák az etetők (és a kertünk, házunk környékére) a patkányokat, egereket is.

Ellenőrizzük rendszeresen a madáretetőket és környéküket, és ha szükséges, tisztítsuk meg azokat, mert fennáll a fertőzések veszélye.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR