Cseresznyeszezon: mit kezdjünk a rengeteg gyümölccsel?

Cseresznyeszezon: mit kezdjünk a rengeteg gyümölccsel?

Adunk néhány ötletet a házikerti friss cseresznye felhasználásához és az esős idő okozta károk kivédéséhez.

Május közepén elindult, júniusban pedig már robbant a 2024-es cseresznyeszezon. Úgy hallottuk, a legtöbb helyen jó termés volt eddig: a kertek tele vannak a lédús, édes gyümölcsökkel. De miután eleget ettünk frissen, mihez kezdjünk a rengeteg cseresznyével? Ne aggódj, mutatunk néhány ötletet a háztartásban történő felhasználásukra!

cseresznyeszezon mit kezdjunk 05

A cseresznye felhasználása

Lekvárok, szörpök, befőttek: A cseresznye kiválóan alkalmas tartósításra. Készíthetünk belőle ízletes lekvárokat, szörpöket és befőtteket, amelyek télen is felidézik a nyár ízét. A klasszikus cseresznyelekváron kívül kísérletezhetünk más ízekkel is, mint például vanília, fahéj, levendula vagy csokoládé. A szörpök és befőttek elkészítése is egyszerű, és remek ajándékötletek is lehetnek.

Sütemények és desszertek: A cseresznye kiválóan alkalmas süteményekbe és desszertekbe is. Adhatjuk pitékhez, tortákhoz, muffinhoz, palacsintához vagy joghurthoz. Készíthetünk belőle cseresznyés morzsasüteményt, cseresznyés sajttortát vagy akár cseresznyés fagyit is. A lehetőségek száma végtelen!

Egyéb felhasználási módok: A cseresznyét nem csak édes ételekben, de sós ételekben is felhasználhatjuk. Adhatjuk salátákhoz, húsokhoz vagy akár szószokhoz is. A cseresznyelevet koktélokhoz vagy limonádékhoz is adhatjuk.

cseresznyeszezon mit kezdjunk 02

Tippek a cseresznye feldolgozásához

 • A cseresznyét alaposan mossuk meg, mielőtt bármilyen ételhez használnánk.
 • A cseresznyét magozhatjuk, de nem muszáj. A magok enyhe mandulaízt adnak a lekvároknak és szörpöknek.
 • A cseresznyét frissen, hűtőben tároljuk, és néhány napon belül használjuk fel.
 • A cseresznyét le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.

A cseresznye nemcsak finom, de vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. C-vitamint, káliumot és rostokat tartalmaz. A cseresznye fogyasztása javíthatja az emésztést, erősítheti az immunrendszert és segíthet a fogyásban.

Tehát ne hagyjuk kárba menni a finom cseresznyéket! Használjuk fel őket a konyhában, és élvezzük a nyár ízét egész évben!

Az esős időjárás hatása a cseresznyetermésre

Az elmúlt hetekben hatalmas mennyiségű eső esett, ami aggodalomra adhat okot a cseresznyefával rendelkező kertészkedők számára. A túlzott nedvesség ugyanis a gyümölcsök rothadásához és gombásodásához vezethet.

Hogyan lehet védekezni a termés romlása ellen?

 • Gyűjtés: A cseresznyét száraz időben, óvatosan kell gyűjteni, hogy ne sérüljenek meg a gyümölcsök. A sérült cseresznyét azonnal meg kell enni vagy feldolgozni.
 • Tárolás: A cseresznyét hűvös, száraz helyen kell tárolni. Ha lehetséges, hűtőben tároljuk, és néhány napon belül használjuk fel.
 • Feldolgozás: A cseresznyét lekvárokká, szörpökké, befőttekké vagy fagyasztott gyümölccsé is feldolgozhatjuk. A feldolgozás során a gyümölcsöket alaposan meg kell mosni és szárítani.
 • Megelőzés: A cseresznyefák ültetésénél fontos, hogy jól vízelvezető talajt válasszunk. A fákat rendszeresen kell öntözni, de ügyelni kell arra, hogy ne áztassuk el a talajt. A cseresznyefák ritkító metszése is segíthet a levegőáramlás javításában és a gombásodás megelőzésében.

A fákat termésben is lehet metszeni, például a magasan lévő, akár cseresznyével teli ágak levágásával. Így az egyébként nehezen elérhető terméshez is hozzájutunk.

cseresznyeszezon mit kezdjunk 04

Megreped a cseresznye?

A cseresznyefa gyümölcse különböző okokból repedhet meg. A legtöbben úgy gondolják, hogy a túl sok esőtől történik a repedés. Ebben van igazság, de alapvetően akkor számíthatunk a cseresznye repedésére, ha az esőt komolyabb szárazság előzte meg. De milyen okok játszanak még közre a repedésben?

Hirtelen és bőséges eső (vagy öntözés): Ez a leggyakoribb ok a cseresznye repedésére. Amikor a gyümölcs érik, a héja vékonyabbá válik. Ha hirtelen nagy mennyiségű vizet vesz fel (pl. eső után), a héj nem tudja elviselni a nyomást, és megreped.

Genetikai hajlam: Bizonyos cseresznyefajták hajlamosabbak a repedésre, mint mások. Ez a hajlam a héj vastagságától, a gyümölcs alakjától és a növény víztároló képességétől függ.

Károsítók: Bizonyos kártevők, mint a cseresznyelégy, a gyümölcs héját károsíthatják, ami repedéshez vezethet.

Gombás betegségek: A monília és a cladosporium nevű gombás betegségek is okozhatnak repedést a cseresznyén. Ezek a betegségek gyengítik a gyümölcs héját, és érzékenyebbé teszik a vízáramlásra.

cseresznyeszezon mit kezdjunk 03

Megelőzési tippek

 • Válasszunk olyan cseresznyefajtát, amely kevésbé hajlamos a repedésre.
 • Ültessük a fákat jól vízelvezető talajba.
 • Öntözzük a fákat rendszeresen, de ne áztassuk el a talajt. Ne hagyjuk a cseresznyefákat kiszáradni a virágzás után.
 • Gyűjtsük be a cseresznyét száraz időben.
 • Tároljuk a cseresznyét hűvös, száraz helyen.

Ha a cseresznyénk megrepedt, ne aggódjunk, nincs még minden veszve! A repedt cseresznye is ehető, de érdemes minél hamarabb elfogyasztani, hogy elkerüljük a romlást. A repedt cseresznyét lekvárok, szörpök és befőttek készítésére is felhasználhatjuk.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR