Ebben a cserépben tíz zöldség is megterem!

Ebben a cserépben tíz zöldség is megterem!

Helyszűkében vagyunk? Semmi gond! Így is minden további nélkül tudunk zöldségeket nevelni mindössze egyetlen cserépben vagy dézsában!

Egy cserép, tíz növény, azaz hogyan termesszünk élelmiszernövényt egyetlen konténerben egész éven át?

Sokunknak egyszerűen nincs lehetősége arra, hogy a szabadban, a talajba ültetve termesszen élelmiszernövényt. Ha így is van, még mindig ott vannak a cserepek és növényládák. A cserepekből is meglepően gazdag termést szüretelhetünk, ha kihasználjuk minden kedvező adottságukat. Elég egy viszonylag nagy ültetőedény ahhoz, hogy egyetlen év alatt akár 10 különböző növényt betakaríthassunk. Ennek előfeltétele, hogy kompatibilis növényeket válogassunk össze, és előre gondosan tervezzük meg, mit mikor fogunk elültetni.

Az alábbiakban bemutatásra kerülő példánkban a növényeket 3 vegetációs időszakra osztottuk fel. Tehát akkor is, ha csupán egy kis méretű erkélyünk vagy teraszunk van erre a célra, egész évben rengeteg friss, saját termesztésű zöldséget takaríthatunk be.

Mire lesz szükségünk?

• 1 méretes cserép – egy legalább 45 cm átmérőjű műanyag ültetőedény vagy vödör a legideálisabb erre a célra
• háztartási fúró és fúrófej, ha nincs vízelvezető nyílás az edény alján
• általános, tőzeg nélküli szerves komposzt
• kúp alakú növénytámasz, amelyet elkészíthetünk bambuszpálcákból vagy bármilyen más, erős, de rugalmas ágból, például fűzfaágakból

Hogyan csináljuk?

Ha szükséges, fúrjunk néhány vízelvezető lyukat a tartály aljára, majd töltsük meg komposzttal, végül szúrjuk bele a növénytámaszt. Most már csak az van hátra, hogy az adott szezonnak megfelelően beültessük növényekkel.

Késő tavasztól a nyár elejéig

Mire lesz szükségünk?

• 3 tő paradicsom palánta (folytonnövő – karós művelésű – fajtát válasszunk)
• 2 uborkapalánta
• maximum 8 salátapalánta

egy cserep tiz noveny 01

Hogyan csináljuk?

A paradicsomot és az uborkát ültessük el egy-egy függőleges támasz mellé egymástól azonos távolságra, majd kötözzük ki a karókhoz. Ültessünk közéjük egy-egy salátát. Öntözzük meg alaposan. Amint a paradicsom és az uborka termőre fordul, kéthetente juttassunk ki folyékony tápoldatot.

Saláta konténerben

Állítsuk a cserepet napos, szélvédett helyre, a növekvő növényeket pedig szükség szerint növénykötözővel rögzítsük a támaszokhoz. Figyeljük, nem jelenik-e meg kórokozó az uborka levelein, a paradicsom felesleges hónaljhajtásait pedig rendszeresen csípjük ki (erről a műveletről korábban már itt írtunk), hogy ezzel ösztönözzük a növényt a gazdagabb terméshozásra. A nyár végére valamennyi tő leterem, helyet adva ekkor újabb növényeknek.

Nyár végétől kora őszig

Mire lesz szükségünk?

• 3 fodros kel palánta, másnéven leveles kel (már a nyár derekán előre elvethetjük a magjait külön kis cserepekbe, vagy vásárolhatunk előnevelt palántákat)
• 4 mángold palánta (előnevelésével kapcsolatban ugyanúgy járjunk el, mint a kelkáposzta esetén)
• Őszi vetésű nagyszemű lóbab
• 5 fokhagymagerezd, korai fajta

Hogyan csináljuk?

A letermett paradicsomot és társait, valamint a komposzt felső 5 cm-es rétegét távolítsuk el a cserépből. Pótoljuk a komposztot friss komposzttal, majd dugjunk le 2-2 szem babot mindegyik támasz tövéhez. A fodros kelt ültessük el a cserép közepébe, a mángoldot pedig köréje körbe. A fokhagymagerezdeket dugjuk le a komposztba a hegyes végükkel felfelé, körülbelül 1 cm mélyen. Öntözzük meg alaposan.

A mángoldot és a leveles kelt az őszi és téli hónapokban takaríthatjuk be, de a leggazdagabb termésre tavasszal számíthatunk. Ekkorra ugyanis a lóbabon is megjelennek a begyűjthető hüvelytermések. Tavasszal a fejlődő lóbab hegyét csípjük vissza körülbelül 5 cm-rel – párolva mennyei az ízük a fiatal hajtásoknak, nem beszélve arról, hogy ezzel az egyszerű művelettel a levéltetveket is távol tarthatjuk a növénytől.

Kora tavasztól tavasz közepéig

Mire lesz szükségünk?

• Rukkolamag
• Újhagymamag
• Retekmag

Hogyan csináljuk?

Tavasz közepére az összes kelkáposztát és mángoldot takarítsuk be, így elegendő hely szabadul fel, ahová retket, rukkolát és újhagymát vethetünk. Egyszerűen szórjuk a magokat a komposzt tetejére, majd hintsünk rá vékonyan egy kis komposztot, hogy befedjük. Mivel gyorsan növő növényekről van szó, két hónapon belül már be is takaríthatjuk őket. Így újabb hely szabadul fel a nyári növények számára.

A tavasz végére a fokhagymát is betakaríthatjuk. A korai fajtát frissen is azonnal fogyaszthatjuk, nem kell fellógatnunk és megszárítanunk. Végezetünk várjuk meg, amíg a nyár közepére a bab is beérik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR