Milyen kerti munkákat NE végezzünk januárban?

Milyen kerti munkákat NE végezzünk januárban?

Kell a pihenés.

Januárban a legtöbb kertész már alig tudja magát türtőztetni: szívesen szorgoskodna a kertben, vagy foglalkozna bármivel, aminek a köze van a növényekhez. Ha nagyon nem tudjuk magunkat visszafogni, érdemes ilyenkor rendet tenni például a fészerben vagy a garázsban! Akadnak viszont olyan munkák, amiket nem szabad még elvégeznünk, mert többet ártunk velük, mint használunk.

Mit NE csináljunk januárban?

A gyümölcsfákat (még) NE metsszük

Vannak olyan növények, amelyeket télen érdemes visszavágnunk, de semmiképpen sem a kemény, fagyos napokon! Főleg, ha hó borítja az ágakat. Fagyban metszeni, fűrészelni, vágni tilos!


Metszés-óra (15/20): Mikor kell metszeni?

A fűre NE lépjünk

Kemény, hideg, zord napokon nem szabad a gyepre lépni, ha azt nem borítja hó. A finom szálú, sérülékeny füvek nulla fok alatt törékennyé válnak, letaposva őket még tavasszal is látni fogjuk a károsodást. Később, ha felenged a talaj, akkor is csak óvatosan közlekedjünk, különösen ott, ahol a hóvirágok, krókuszok más tavaszi hagymások fognak előbújni.

januarban ne vegezzunk 02

Az utakat, járdákat NE sózzuk

Hiába csúszósak a kerti utak, járdák vagy a garázs előtti feljáró, felejtsük el az útszóró sót! Tönkreteszi a talajéletet, a növényeket és a cipőnket is. Nem beszélve a háziállatok mancsáról! Inkább használjunk környezetkímélő alternatívákat, például forgácsot.

A hamut Ne dobjuk a komposztra

Nem való a komposztra a kazánból kikerülő hamu, főként, ha pelletből vagy faaprítékból származik. Ezekben ugyanis sok nehézfém koncentrálódhat. Legfeljebb a cserépkályhából kiszedett, nagyon tiszta fahamu kerülhet oda (m3-enként fél vödörrel).

A fekete hunyort még NE ültessük ki

Eddig a karácsonyi rózsának is nevezett hunyorban gyönyörködtünk, az ünnepek elmúltával viszont a kertbe vinnénk. Hideg időben ne ültessük ki! Inkább tegyük fagymentes helyre és majd márciusban ültessük félárnyékos területre.

januarban ne vegezzunk 03

Még NE vessünk

Nehéz megállni, hogy ne vásároljuk már a magokat, de érdemes türelmesnek lenni, a most elvetett magokból felnyurgult, satnya növénykék lesznek, ugyanis kevés fényhez jutnak. Túl korán van még a magvetéshez, de pár fajjal már megpróbálkozhatunk. A chili magjait január végén már tálcába vethetjük.

A mikulásvirágot NE dobjuk ki

Ne hajítsuk ki, még akkor se, ha nálunk nehéz többévesként nevelni a mikulásvirágot. Inkább vágjuk erőteljesen vissza, majd állítsuk világos, meleg helyre és öntözzük, tápozzuk. Májustól a szabadba vihetjük, majd szeptemberben újra vissza a házba, így év végén ismét színes felleveleivel díszíthet.

januarban ne vegezzunk 04

NE feledkezzünk meg az öntözésről

Az örökzöldeket télen is locsolnunk kell, a cserépben, a balkonon vagy a teraszon nevelt növény szomjazik. Nem megfagynak, hanem legtöbbször kiszáradnak, mert a fagyos vagy száraz földből nem tudnak vízhez jutni. Ha. Fagymentes napokon öntözzünk!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?