Télen a pincében ízletes és értékes cikóriát hajtathatunk

Télen a pincében ízletes és értékes cikóriát hajtathatunk

Halványsárga zöldség.

A cikória (Cichorium intybus var. foliosum)  az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng nemesített változata. Az Észak-Afrika, Közép-Ázsia és a Földközi-tenger vidékéről származó növénynek több fajtacsoportja ismert..

Az egyik fajtacsoport, a belga cikória ínyenc zöldség, abszolút sötétben a gyökérből ízletes levélrozettát fejleszt. A kesernyés téli zöldség hajtatással termeszthető. Ehhez először a növényt szabadföldben kell nevelni, a gyökerét felszedni ősszel, majd hajtatni egy sötét helyen.

cikoriat pinceben 02

A magokat májusban kell vetni, 25-30 cm-es tőtávra, 1 cm mélyen. Fontos, hogy a talaj már felmelegedjen addigra. Kb. 3-4 hét elteltével a magoncok már elég nagyok az egyeléshez. Optimális, ha a növények között kb. 10 cm-es táv marad. A növény tavasszal napos helyet igényel, mély termőrétegű, laza, nitrogénben szegény talajt, ahol a gyökerek optimálisan tudnak fejlődni. Lényeges, hogy 3-4 év elteltével kerüljön csak ugyanarra a területre újra a cikória.

A szabadföldben a cikória alig igényel törődést, csak erős szárazságnál kell öntözi. Kedveli a meglazított talajt és meghálálja a komposztot. Nyáron a leveleket salátába szedhetjük. Október-novemberben szedjük fel a gyökereket, amikor a külső levelek sárgulnak.

Ásóvillával óvatosan szedjük ki a gyökereket, levélzöldestül. Ezt követően a gyökereket néhány napig száradni hagyhatjuk, amíg a levelekből kinyerik a tápanyagokat, majd a levélzöldet távolítsuk el. Vigyázzunk, mert ez a ’szív’ nagyon érzékeny. Biztonságosabb, ha hagyunk kb. 2 cm-nyi zöldet. A gyökerek megfelelőek, ha 15-20 cm hosszúak, 3-6 cm vastagok és 100-200 grammot nyomnak.

cikoriat pinceben 03

A cikóriagyökerek gond nélkül hajtathatók. Ehhez a gyökereket nedves homokba vagy földbe kell állítanunk, kb. 2 cm-es földréteggel takarnunk. Teljes sötétség, 12-18 °C közötti hőmérséklet az ideális. Lényeges az állandó páratartalom is. Ezért például pincében vagy akár egy ponyva alatt érdemes a hajtatást végezni. Tehetjük a gyökereket egy homokkal teli vödörbe is, amit egy másik vödörrel fedünk a teljes sötétség érdekében.

A levélrozetta halványsárga maradjon, ha fényt kap, megzöldül és keserűanyagokat képez. Kb. 4 hét elteltével, ha a fej zárt, kemény, nagy, készen áll a betakarításra. Ilyenkor egyszerűen letörhető a gyökérről, ezután a gyökér újra hajtatható.

A halvány leveleket a szüret után is nedves, sötét és hűvös helyen tároljuk. Nedves papírban vagy a hűtőben kb. egy hétig marad friss.

 

Minél zöldebb a cikória, annál keserűbb. A halványsárga cikóriának fanyar-kesernyés íze van. Főként a tönk tartalmaz sok keserűanyagot, ezért ezt és a külső leveleket vágjuk le. Nyersen, grillezve, sütve, főzve is fogyasztható. A főzés során egy csipet cukorral és citromlével ízesítve az íze lágyítható.
A cikória értékes téli zöldség, gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, rostban, káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforsavban, jódban.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?