Télen legyen itató is a kertben a madaraknak!

Télen legyen itató is a kertben a madaraknak!

Folyadék és fürdővíz.

A téli madáretetés sokaknál hozzátartozik a kert életéhez, de arról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, hogy itatni is kell a szárnyas vendégeket. Pedig a madáritatóknak egész évben üzemelniük kellene.

A madáritató ugyanolyan madárvédelmi eszköz, mint az etető. Nem kell bonyolult dologra gondolni: egy virágalátét, sekély tál, tányér is tökéletes lehet. Célszerű inkább műanyag alátétet használni, mert a kerámiaitató könnyen szétrepedhet, ha a benne lévő víz megfagy.

madaraknak telen itato 02

Télen tartós, többnapos vagy hetes, kemény fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyékony halmazállapotú víz megtalálása is kritikus tényezővé válik a madarak túlélése szempontjából. A fagyos levegő a szervezet hasonló fokú kiszáradását okozza, mint egy forró kánikulai nap. Ezért kell télen a madaraknak fokozottan ügyelniük a folyadékvesztés pótlására.

madaraknak telen itato 03

Jég vagy hó fogyasztása ilyenkor nem kivitelezhető, hiszen hazánkban gyakran nincs téli csapadék, ezért a madarak így nem tudnak vízhez jutni. Ráadásul a fagyott víz fogyasztása, testen belüli felolvasztása nagyon megterhelő, különösen az alultáplált, energiahiányos szervezetnek.

A madáritató egyben fürdőhelyet is jelent. Nekünk fura lehet, de a madarak télen is fürdenek, tisztítják a tollazatukat.

 

A madáretetőnél a legnagyobb gondot a jegesedés okozhatja. Elegendő azonban, ha naponta egy-két alkalommal kiszedjük a jeget az itatóból és langyos csapvizet töltünk a helyére. Ha napra helyezzük a tálat, akkor nehezebben fagy be a víz. Az itató sérülését, eltörését úgy kerülhetjük el, ha langyos csapvizet folyatunk először a jégre, majd a felfordított itató aljára, ami megszünteti a jég tapadását, és egy tömbben kiesik a tálból. Segíti a jégtelenítést a vízbe helyezett ülőrúd, mert ennél fogva könnyebben mozgathatjuk a befagyott itatót. Az is megoldás, ha estére kiöntjük a vizet.

 

Az itatón olyan madarak is feltűnhetnek, amelyek az etetőnket nem látogatják. Ha szerencsések vagyunk, akár süvöltőt vagy királykát is megfigyelhetünk a kertünkben.

 

További hasznos információk:
Az etető fontos kiegészítője az itató | Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (mme.hu)

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR