Tényleg képes a nőstény imádkozó sáska felfalni a hímet?

Tényleg képes a nőstény imádkozó sáska felfalni a hímet?

Kegyetlen rovar.

Az imádkozó sáska Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft. Az ájtatos manók közé tartozó rovar valójában nem a sáskákkal, hanem a csótányokkal rokon.

Jól felismerhető megnyúlt előtoráról és jellegzetesen meghajlított első lábairól, amelyek tüskések és igazi fogókészüléket alkotnak. Leggyakrabban zöldes vagy barnás színű, ez azonban nem a környezet színétől függ. Rendkívül jól álcázza magát, tökéletesen beleolvad a környezetébe.

imadkozo saska tenyleg kepes 02

A nőstény 6-7 cm hosszú, zömökebb, a hím 4-5 cm, kisebb és karcsúbb. A legismertebb tény az imádkozó sáskával kapcsolatban az, hogy a nőstény párzás után felfalja a hímet. A párosodás nyár végén történik, a nőstény néha (de azért nem mindig!) felfalja a hímet párzás után, de akár a nemi aktus közben is (a hím gyakran akkor is folytatja a párzást, ha a feje vagy más testrészei már hiányoznak).

imadkozo saska tenyleg kepes 03

Ezen a kegyetlenségen kevésbé csodálkozunk, ha megtudjuk, hogy mit fogyaszt a rovar: képes akár egy gyíkot, madárfiókát, hüllőt is megtámadni. Táplálékát főként röpképes rovarok alkotják, óriási étvágya van és nagyon kíméletlen ragadozó. Lesből vagy mozdulatlanságból támad, hatalmas ’karjaival’ megragadja a zsákmányát.

Az imádkozó sáska a meleg, száraz, bokros-füves területeket szereti, nagyon kedveli a dombvidékek déli fekvésű, napsütötte, de nem kopár oldalait.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?