Növény-boldogságmérő: először nem hittem, de miután kipróbáltam...

Növény-boldogságmérő: először nem hittem, de miután kipróbáltam...

A növény-boldogságmérő megmondja, hogy elég nedves-e a talaj, van-e elég fény és jó-e a talaj pH-ja. Egy földbedugás az egész!

Végre itt a lehetőség: megtudhatjuk, hogy a szobanövényeink TÉNYLEG jól érzik-e magukat. Tényleg ELÉG A FÉNY? Tényleg megfelelően NEDVES A TALAJ? Tényleg MEGFELELŐ a pH a cserép földjében? Ezek a paraméterek ugyanis mérhetők és mostantól nem kell a cserép tetejét ujjunkkal bökdösni, nem kell szemrevételezni, hogy elég fény éri-e a leveleket és nem kell elhinni minden virágföldről, hogy az épp pont jó lesz az adott növénynek. Mindezt MEGMÉRHETJÜK!

Vettünk egy igazi növény-boldogságmérőt!

A csomagolása bár a célnak kétségkívül megfelel, érkezésekor látszólag kissé magán hordozza a hosszú út viszontagságait. Kicsomagolást követően azonban az eszközt kifogástalan állapotban vehetjük kézbe. Ami vele kapcsolatosan elsőként feltűnik, az az, hogy mennyire könnyű, ami határozottan pozitívumként hat. Ahogy kicsomagoltuk, már használhatjuk is, hiszen – ahogyan a csomagoláson olvashatjuk – elemre nem lesz szükségünk hozzá.

talajmero teszt 02

Három dolgot mér az eszköz

A kezelőfelület nagyon egyszerű, egy háromállású kis kapcsoló mozgatásával választhatjuk ki, hogy épp mely paramétert szeretnénk mérni. Ha a föld pH-értékére vagyunk kíváncsiak, a kapcsolót pH-állásra, azaz teljesen jobbra toljuk el, ha a növényre jutó fénymennyiséget mérnénk, középre, a "light" felirat fölé, ha pedig a föld nedvességtartalmát ellenőriznénk, akkor egészen bal oldalra, a "moist" felirat mellé állítjuk.

A mintavétel, azaz a mérés módja is oly annyira nem bonyolult, hogy bárki, bármilyen előképzettség nélkül profi módon el tudja végezni. Az eszköz kialakítása ebben az esetben teljes mértékben a segítségünkre van, egyszerűen a két villával lefelé a vizsgálandó növény földjébe kell szúrni.

talajmero teszt 03

Így olvassuk le a mért értékeket

A mért értékek leolvasása is nagyon egyszerű: a 3 különböző érték mindegyike egy-egy külön skálán kapott helyet. A felsőt akkor kell figyelembe venni, ha a kapcsoló állításával előzőleg azt az utasítást adtuk a szerkezetnek, hogy a növényre jutó fény mennyiségét mérje, a középsőt akkor, ha a virágföld nedvességtartalmára vagyunk kíváncsiak, az alsóról pedig a föld pH-értékét olvashatjuk le.

Tesztalanyunk egy cserépben, félárnyékos helyen élő hortenzia. Virágai teljes pompájukban gyönyörű kék színűek, azonban jelenlegi nyár végi, ősz eleji állapotában már teljesen zöldek.

talajmero teszt 05

1. PH-érték

Elsőként a talaj pH-értékére voltunk kíváncsiak, ezért kerestünk a növény mellett egy alkalmas helyet és egy egyszerű mozdulattal könnyedén a földbe szúrva a mérőeszközt, már olvashattuk is le az alsó skálán az értéket, mely a műszer szerint ideális 8-ashoz képest kissé a már pirossal jelölt 7-es értékre mozdult el. Hortenziánk esetében emiatt annyira nem aggódtunk, sőt, ha még savasabb kémhatást mértünk volna akkor lennénk igazán nyugodtak, hiszen a hortenzia színe, pontosabban virágainak színe függ a talaj pH-értékétől (savasabb vagy savanyúbb ültetőközegben kékesebb virágokat kapunk, alacsonyabb pH-érték esetén rózsaszínebbeket). Bár a mi vizsgált növényünk látszólag remekül érzi magát, szakirodalmak szerint a hortenzia számára ideális érték 6,7 vagy az alatti. Az utóbb említett érték kerekítve 7-et ad, de úgy döntöttünk, a mérés eredményei alapján az eddigihez képest kicsivel gyakoribb talajsavanyító tápoldatozást fogunk alkalmazni. Már megérte ezt a praktikus kis műszert kipróbálni.

talajmero teszt 04

2. Fénymennyiség

Következő lépésben a növényre jutó fénymennyiséget mértük. A vizsgált növény – mivel eredetileg erdők aljnövénye – az erős fényre igen érzékeny. Nyáron kifejezetten védeni kell az erős napsütéstől, árnyékos, félárnyékos helyet biztosítani számára. Jelenlegi helyén ez teljesül, mérésünk szerint viszonylag sötét helyen van és kevés fényt kap. Mérésünket szeptember első napjaiban, délután fél 5-kor végeztük, amikor is már jóval kevesebb fény jut az adott helyre, mint korábban. De hogy növekedése ne álljon meg teljesen a későbbiekben a nappalok rövidülése miatt, ezért a mérési eredményt és a növény fényszükségleteit figyelembe véve, kissé világosabb helyet keresünk számára teleltetésig.

A csomagolás hátoldalán egyébként 50-60 gyakori növény, szobanövény fényigénye és ültetőközegének nedvességtartalmát adta meg a gyártó, így ha bizonytalanok vagyunk, hogy az adott növény számára mely értékek is az ideálisak vagy melyek azok, amelyek miatt nem fejlődik úgy, ahogyan szeretnénk, van segítségünk.

3. Nedvességtartalom

Végül a föld nedvességtartalmát teszteltük. Vízigényes növényt vettünk górcső alá, ezért az, hogy műszerünk mutatója a „dry” azaz, száraz felirat felé lendült el, azon nyomban arra késztetett bennünket, hogy alaposan megöntöttük. Ezt követően már a megnyugtatóbb „moist” mezőhöz tartozó egyik értékre lendült át.

A teszt végén kivettük a földből a mérőeszközt, mely épphogy, de magával vitt néhány földdarabot. Ezeket enyhén megnedvesített sima konyhai papírtörlő segítségével néhány másodperc alatt letöröltük.

Összességében izgalmas kütyü, mely segítség lehet abban, hogy egy-egy növény számára megteremthessük, kiválaszthassuk a valóban ideálishoz közelítő állapotokat. Ár-érték arányt nézve, tehát a nagyjából 2700 Ft-nak megfelelő vételár elfogadhatónak tűnik. Itt megvásárolhatod!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR