Ezeket a fajokat ajánljuk természetes hatású, szárazságtűrő dísznövénykertekbe

Ezeket a fajokat ajánljuk természetes hatású, szárazságtűrő dísznövénykertekbe

Kánikulában is bírják.

Nehéz meghatározni pontosan a száraz kert fogalmát, mivel az éghajlati és talajviszonyok régiónként változnak. Ahol a hőmérséklet nyáron meghaladja a 30 °C-ot, ott gyorsabb a párolgás, mint a hűvös területeken és a homokos talaj is gyorsabban kiszárad, mint az agyagos. Ezért nem csak a csapadék mennyisége definiálja a száraz területeket.

A hosszabb száraz, aszályos időszakokban a fák és bokrok levele lóg, a fű kiég, de ilyenkor is vannak dísznövények, amelyek élnek és virulnak, látszólag remekül bírva a kánikulát. Ráadásul ezek a növények az legnagyobb forróságban is táplálékot biztosítanak a beporzók számára.

szarazsagturo disznovenkertekbe 02

Az alábbi virágos évelőket teljes napban fürdő területekre ültethetjük:

 • Búzavirág (Centaurea cyanus) - Élénk kék virágaival vonzza a beporzó rovarokat, és könnyen termeszthető.
 • Évelő len (Linum perenne) - Légies, kék virágai májustól szeptemberig  folyamatosan nyílnak, és gyakran ültetik természetes hatású és vadvirágos díszkertekbe, ahol hozzájárulnak a kert színes és változatos megjelenéséhez.
 • Festő pipitér (Anthemis tinctoria) - Sárga virágai hosszú ideig díszítik a kertet, és különösen jól mutat vadvirágos és természetes hatású kertekben, ahol élénk színeivel vonzza a beporzó rovarokat.
 • Macskamenta (Nepeta × faassenii) - Illatos, kékes-lila virágai vonzzák a méheket és pillangókat, és gyakran ültetik cottage kertekbe és mediterrán kertekbe, ahol alacsony vízigénye és hosszan tartó virágzása értékes tulajdonság.
 • Nagyezerjófű (Dictamnus albus) - Fehér vagy rózsaszín virágai dekoratívak és enyhén illatosak, gyakran ültetik mediterrán és sziklakertekbe, ahol feltűnő megjelenésével és hosszú virágzási idejével díszít.
 • Pireneusi őszirózsa (Aster pyrenaeus) - Szimpla vagy félig telt, lila virágai ősszel nyílnak, és különösen alkalmasak vadvirágos kertekbe és természetes hatású díszkertekbe, ahol hosszú virágzási ideje miatt különösen értékes.

szarazsagturo disznovenkertekbe 03

Ezeket a takarékos évelőket a vad, természetes helyekre ajánljuk:

 • Mezei zsálya (Salvia pratensis) - Lila virágai vonzzák a beporzó rovarokat, és természetes hatású díszkertekbe gyakran ültetik dekoratív megjelenése miatt. A mezei zsálya különösen jól mutat vadvirágos kertekben, mezőszerű ültetésekben és ökológiai kertekben, ahol a természetes megjelenés és a biodiverzitás megőrzése a cél.
 • Ökörfarkkóró (Verbascum thapsus) - Feltűnő, sárga virágai magas száron nőnek, és magjai gyakran vonzzák a madarakat.
 • Parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) - Illatos, sárga virágai estefelé nyílnak, és természetes hatású díszkertekbe gyakran ültetik könnyű gondozása miatt. Különösen jól mutat vadvirágos kertekben és prérikertekben.
 • Terjőke kígyószisz (Echium vulgare) - Kék virágai vonzzák a méheket és pillangókat, és a növény magas termetével természetes szélfogóként is szolgálhat.
 • Tövises iglice (Ononis spinosa) - Rózsaszín virágai és tövises szárai miatt különösen vadvirágos és természetes hatású díszkertekbe ültetik, ahol természetes védelmet nyújt más növények számára.

szarazsagturo disznovenkertekbe 04

A szárazságtűrő díszfüvek szép leveleikkel és formájukkal díszítenek, jól kiegészítik az évelőket, illeszkednek a kopár, szabad területekre. Az árvalányhaj nagyon kedveli a napot, elegáns, kecses levelei dekoratívak. A bordólevelű tollborzfű feltűnő világospiros leveleivel és rózsaszín, puha tüskéivel a köves talajon is megél. A moszkítófű vagy szúnyogfű virágzata úgy néz ki, mintha a növény szárán szúnyogok táncolnának.

Még a szárazságot profi módon viselő növényeket is kell locsolnunk néha. Nem szabad túl sűrűn öntözni, mert akkor hozzászoknak az állandó vízellátáshoz és nem fejlesztenek mélyebb gyökereket. Ajánlott hetente egyszer locsolni, leginkább korán reggel vagy késő este, így jobban hasznosul a nedvesség és nem párolog el azonnal.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR