Ha nem fagyos az idő: kerti munkák, amelyeknek már február második felében nekiláthatsz

Ha nem fagyos az idő: kerti munkák, amelyeknek már február második felében nekiláthatsz

Február második felében már egyre inkább érezzük a tavasz közeledtét. Ekkor már megfelelő lehet az időjárás arra, hogy felkészítsük a kertünket az új idényre. Íme néhány a leggyakoribb kerti munkák közül, amelyeket ebben az időszakban végezhetünk.

Február második felében általában még hideg lehet az időjárás, így a kerti munkákra vonatkozóan vannak bizonyos korlátozások. Azonban akadnak olyan feladatok, amelyek elvégezhetők ebben az időszakban is. Ilyenek többek között az alábbiak:

1. A kerti eszközök karbantartása

Ha még nem tettük meg, akkor most ideális az idő arra, hogy átnézzük a kerti eszközeinket, szerszámainkat. Válasszunk ki egy szép napsütéses napot, és tisztítsuk meg a gereblyéket, ásókat, kapákat és egyéb szerszámokat. A karbantartott eszközök élettartama hosszabb és könnyebb velük a munkavégzés. Ha az előző szezonban tönkrement valamelyik szerszámunk, például a metszőollónk, idejében gondoskodjunk egy új beszerzéséről.

febr masodik fele 05

2. Az ágyások előkészítése

Ha tervezzük tavasszal új növények ültetését, akkor most megfelelő az idő arra, hogy előkészítsük az ágyásokat. Távolítsuk el a faleveleket, ágakat és egyéb nemkívánatos növényi maradványokat a talajról, majd lazítsuk fel a földet.

febr masodik fele 04

3. Gyomlálás

Ha a talaj már nem fagyott, akkor el lehet kezdeni a gyomok eltávolítását a kertből. Ez fontos lépés a tavaszi ültetési szezon előkészítése során.

4. Trágyázás

Ha a talaj nem fagyott, akkor ebben az időszakban el lehet kezdeni a tavaszi trágyázást. A szerves trágyák és a műtrágyák segítik a növények növekedését, és felkészítik a talajt az új növények fogadására.

5. Menetrendszerű permetezés

Előfordulhat, hogy az előző hónapokban a kertünkben különböző növénybetegségek ütötték fel a fejüket, amelyek a telet is átvészelték. Ezért érdemes ellenőriznünk a növényeket, és ha szükséges, permetezni őket.

6. Metszés

Az áttelelt növények megmetszésével elősegítjük a tavaszi növekedést. Ha van olyan fa a kertünkben, amelynek a metszését tél végén szokás elvégezni, akkor most ideális az idő erre. A fák ágszerkezetének szakszerű karbantartása javítja a növény kondícióját és javít az egész kert összképén is. Vannak kivételek is: a tavasszal virágzó cserjéket nem ilyenkor, hanem az elvirágzásuk után javasolt megmetszeni.

febr masodik fele 02

7. Az érett komposzt kijuttatása

Az érett komposzt a kertben nagyon hasznos lehet, mivel számos tápanyagot és mikroorganizmust tartalmaz, amelyek elősegítik a talaj egészségét és a növények fejlődését, növekedését. Ha ősszel nem tettük meg, a tél vége ideális időpont lehet a kijuttatásra, amikor a talaj még nedves, de már nem túl hideg. A komposztot forgassuk bele a talajba, hogy ne szárítsa ki a talajt, és hogy biztosítva legyen a tápanyagok egyenletes eloszlása. Megkezdhetjük továbbá a kiürült komposzter újratöltését.

febr masodik fele 06

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR