Így takarjuk a csupasz falat növényekkel!

Így takarjuk a csupasz falat növényekkel!

Kertészként a függőleges teret is maximálisan kihasználhatjuk.

A kültéri vertikális kertészkedés egyre nagyobb teret hódít a növénybarátok körében. Ez több okra vezethető vissza. Például nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy kertes házban lakjon, illetve van, akit fűt a vágy a kísérletezésre, hogy valami szokatlan, újszerű módon teremtsen zöldfelületet a közvetlen környezetében.

A vertikális kertművelés révén maximálisan kihasználhatjuk a szabadban még üresen maradt, függőleges felületeket. Olyan helyekre is ültethetünk növényt, ahová hagyományosan nem szoktunk. Egy-egy csupasz faldarab beültetésével érdekesebbé, zöldebbé, élettel telivé varázsoljuk a rendelkezésünkre álló teret.

Következzen néhány ötlet, hasznos tanács azzal kapcsolatban, hogyan hozhatunk létre olyan mutatós falat, amelyen igazán jól esik legeltetni a szemünket!

falat takaro kerti novenyek 02

A kertet határoló falak kihasználása

A kertet körülvevő falak átalakításával azoknak nem csupán térhatároló szerepük lesz, de látványos fókuszpontként is szolgálnak majd a kertben. A kerti falra ültetett vagy felfuttatott növények szép átmenetet képeznek az ember által épített környezet és a fallal körülvett zöldterület között. Mintegy szimbiotikus kapcsolatban élnek a növények fallal, amely otthont, életteret biztosít nekik. Egy-egy ízlésesen, stílusosan beültetett fal a kertész egyedi névjegyét is jelenti. Lehetőséget kínál, hogy a falra megálmodott kerttel kiéljük a kreativitásunkat, kifejezzük egyéniségünket, életszemléletünket.

A legelső dolog, amelyet figyelembe kell vennünk, hogy milyen anyagból épült, mennyire erős, tartós a beültetésre kiszemelt faldarab. Van-e rajta bármi, ami tartani tudja majd a növényeket? Bele tudunk-e fúrni, hogy kampókat, tartószerkezetet szereljük fel rá? Ez a problémánk egy csapásra megoldódik, ha a falhoz állítható vagy támasztható ideiglenes vagy mobil növénytámasszal dolgozunk.

falat takaro kerti novenyek 03

A falfelület kihasználásának leggyakoribb és legegyszerűbb módja, ha kúszónövénnyel futtatjuk be. A növény amellett, hogy dekoratív, jótékonyan ellensúlyozza, illetve részben eltakarja a kopott téglát, régi maltert. Egyes növényeket támrendszerrel (például lécráccsal) vagy kifeszített kerti kötözővel kell segítenünk a felkapaszkodásban.

A növények kiválasztása során természetesen szerepet játszanak a helyi adottságok: az uralkodó időjárási viszonyok, az, hogy naponta mennyi természetes fény éri a falat, továbbá az is, mennyi időt szánunk a növénygondozásra. Azaz szóba jöhetnek-e igényes, kényes növények, vagy a kevés törődést igénylő, szívós fajtákkal is beérjük. Azt is el kell döntenünk, hogy örökzöld vagy lombhullató növényt szeretnénk-e inkább, kúszó- vagy ámpolnanövényt, olyat, amelyik a lombjával, virágával, vagy esetleg mindkettővel díszít.

falat takaro kerti novenyek 04

Ha a kúszónövényeket részesítjük előnyben, nézzünk utána, milyen magasra fog felkúszni a kiszemelt növény, azaz a fal elég magas-e hozzá. Továbbá számolnunk kell azzal is, hogy egyes kúszónövényeket rendszeresen metszenünk kell. Azaz nem árt átgondolnunk, hogy ezt hogyan fogjuk tudni megoldani, ha esetleg több méter magasra is felkúszik a növény.

Az ámpolnanövényeket ültethetjük a falra erősített kampókra akasztott függő növénytartókba, növényládákba, illetve a fal beugró részeibe, fülkéibe állított cserepekbe, de adott esetben a fal tetején is felsorakoztathatjuk a cserepeket.

falat takaro kerti novenyek 05

Ha féltjük a falat, kerüljük az olyan kúszónövényeket, amelyek növekedésük során a falhoz tapadnak, erősen belekapaszkodnak abba. Elcsúfíthatják, felsérthetik ugyanis a fal felületét, kárt tehetnek a vakolatban, illetve nehézséget okozhat az eltávolításuk is.

falat takaro kerti novenyek 06

A kerti fal takarására alkalmas növények

A kertet övező falfelületek tehát szépen hasznosíthatók, zölddé tehetők az arra alkalmas növényekkel. Olyan fajtákat érdemes előnyben részesítenünk, amelyek könnyen gondozhatók, nem igényelnek plusz időráfordítást, mégis mutatósak és általuk sokszínűbbé, gazdagabbá válik a környezetünk.

falat takaro kerti novenyek 10

Íme néhány kúszónövény, amelyekkel próbát tehetünk:

falat takaro kerti novenyek 08

Régi falak réseibe, fülkéibe alkalmas cserepes növények:

falat takaro kerti novenyek 07

Falra erősített virágládákba alkalmas növények:

A határ tehát a csillagos ég, jobban mondva a fal, amelyet növényekkel szeretnék szebbé, vonzóbbá tenni. Próbálkozzunk bátran: ültessünk egyet-kettőt a fenti növényekből, de akár elegáns növénytársításokat is összeállíthatunk belőlük.

falat takaro kerti novenyek 09

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?