A veteményes leggyakoribb károsítói: itt az összefoglaló

A veteményes leggyakoribb károsítói: itt az összefoglaló

Gombák, baktériumok, vírusok támadták meg? Esetleg tetvek, atkák, poloskák, vagy molyok okoztak kárt? Összefoglalónk a hobbikert növényeinek védelmében készült.

Talajban élő károsítók

Veteményesek és magas ágyások talajaiban ugyanazok a kártevők és kórokozók élnek, gyakran okoznak kellemetlen, esetenként kivédhetetlen problémát a kertekben.

Pajor

A megoldás nehézségét az okozza, hogy a jelenség, a károsítás hosszú ideig rejtve marad, hiszen a talajba nem látunk, csupán a növények elváltozására figyelünk fel. Ebben a stádiumban azonban az elhárítás már nem lehetséges, csupán annak továbbterjedését tudjuk megakadályozni.

A cikkek felsorolnak számos vegyszermentes praktikát, amihez csak odafigyelés szükséges. Ajánlanak biológiai hatóanyagú növényvédő szereket is, valamint a hagyományos kémiai növényvédelem eszköztárából a szabadforgalmú, tehát bárki számára szabadon megvásárolható és felhasználható növényvédő szereket.

Cserebogarak és lárváik
Drótféreg és lótücsök
Meztelen csigák
Gyökérféreg fonálféregVakond
Palántadőlés

Károsítók a veteményesben

Nevelésre szánt növényeink védelme az egészséges vetőmag kiválasztásával kezdődik. Az államilag ellenőrzött és csomagolt vetőmag betegségektől mentes, és gyakran csávázó szerekkel kezelt, hogy csíranövény állapotban megvédje a növényt a talajból elinduló fertőzésektől.

Palántadőlés

Az ismeretlen helyről származó, begyűjtött magvaknál ez sajnos nem áll fenn. Magvakkal számos kórokozó terjed, gyakori a fertőzött vetőmagból kiinduló járványos betegség zöldségféléknél.

Kórokozók

Élettani betegségek
Vírusos betegségek
Baktériumos betegségek
Lisztharmat
Peronoszpóra
Gombás foltbetegségek
Rozsdabetegségek

Kártevők

Levéltetvek
Takácsatkák és poloskák
Üvegházi molytetű vagy liszteske
Tripszek
Bogarak
Légy kártevők
Bagolylepkék hernyói
Zsizsikek

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR